Mentőmellény, amely az iparág legendájává vált

Mentőmellény, amely az iparág legendájává vált

Az innováció a Protan története során a jelszó volt.

arrow_downward

Nem véletlen, hogy a Protan-t választották a világ egyik leginnovatívabb vállalatának, az Amazon.com-nak, hogy együttműködjön és szállítson tetőfedést. Végtére is, az innováció a Protan története során jelszó volt.

1939: Impregnált mentőmellények

Az egész 1939-ben kezdődött a találékony Haakon Kierulf szállítmányozási brókerrel. Megalapította a Tønnevesten AS céget, amely krémszínű gumilatexszel impregnált vászon mentőmellényeket gyárt. A cég 10 dolgozója napi 40-50 mentőmellényt dolgozott fel.

1941: Impregnált sötétítő függönyök

Ám amikor kitört a háború, és a német hadihajók egy kis Drammeni cég által gyártott mentőmellényeket akartak használni, Kierulf leállította a gyártást. Új üzleti ötlettel állt elő: a cég Tønnevesten helyett elkezdte impregnálni a sötétítőfüggönyöket, nevét A/S Spesialimpregneringre változtatta, a cég pedig szövetet és papírt is impregnált. Aztán jött egy újabb kihívás: a hamvasztott gumilatex olyan árucikké vált, amely a háború alatt kifogyóban volt.

1942: Hínár impregnálás

A cég rengeteg kísérletet végzett, hogy gumipótlót találjon, és a megoldás az óceánból érkezett. A hínárban és más algákban található alginsav a cég történetének következő fejezetének kiindulópontja lett, amikor kiderült, hogy a hínároldatot impregnálásra is lehet használni.

A cég ezután a világ egyik legnagyobb alginsav-gyártójává vált, amely szappanban, fogkrémben és pektinben is megtalálható.

1942-ben az alginsav üzletág egy új Protan céghez került. A "Pro" termékeket jelentett, a "barna" pedig a hínár norvég szó első betűit alkotta - tang.

1948: Gumi szellőzőcsatornák

A Protan termékei gyorsan sikeresek voltak. A Norsk Hydro, Norvégia egyik legbefolyásosabb ipari vállalata lett a tulajdonos, ami lendületet adott a Protan innovátorainak, hogy új üzleti ötletet dolgozzanak ki a fenntartható szellőztetési termékek terén. Nem sokkal ezután üzembe helyezték a Ventiflex szellőzőcsatornát. Ez a termék, sokkal jobb, mint a korabeli szellőzőcsatornák, gyorsan nemzetközi siker lett.

1952: Műanyag padlóburkolatok

1952 és 1981 között a padlóburkolatok voltak a Protan fő termékei. A Protan padlóburkolatok azért voltak népszerűek, mert nagyon tartósak voltak. A termékből származó haszon azonban csekély volt, ami viszont egy új innovációs folyamat elindításához vezetett az 1960-as évek végén, hogy új üzleti területeket találjanak.

1970: Műanyag tetőfedő lemezek

Így született meg egy másik ötlet: a műanyag tetőfedő lemezek. A Protan a svájci Sarna Kunststoff AG céggel együttműködve megszerezte a Sarnafil termék gyártására vonatkozó engedélyt. Ez a további 23 éves együttműködés hozzájárult ahhoz, hogy a Protan felkerüljön a világtérképre, mint tetőfedő beszállító.

1980: PVC tetőfedő lemezek

Az 1980-as években a PVC tetőfedő lemezek felismerhetőbbé váltak, és a Protan nagy hangsúlyt fektetett rájuk. A következő évtizedben a Protan tetőfedő rendszereket és termékeket fejlesztett ki szabad tetőkhöz, ballaszttetőkhöz és zöldtetőkhöz, és erős pozíciót épített ki Észak-Európában, mint vezető tetőfedő cég.

1990-2014: Új üzleti területek fejlesztése

A Protan folytatta az új termékek innovációját a PVC-alapú üzleti területeken. Az elmúlt évek egyik fókuszpontja a műszaki textíliák. A vállalat az olaj- és akvakultúra-ipar jelentős szereplőivel együttműködve speciális igényeket kielégítő niche-termékeket fejlesztett ki. A Ventiflex nemzetközi piacvezetővé vált a szellőztető rendszerek terén, és 2000 óta a Protan világelső radon- és nedves helyiségmembránokat is kifejlesztett, és földrajzilag közel 20 piacon bővítette tevékenységét.

Ma a Protan Észak-Európa legnagyobb hőre lágyuló tetőfedő lemezek (PVC) gyártója. Ezen túlmenően a cég különféle típusú PVC-bevonatú textileket gyárt a legkülönfélébb alkalmazásokhoz.

A nagyszerű ötletek és az innovációba való befektetés volt a siker kulcsa: a mentőmellények gyártásával induló vállalat mára a világ vezető membrántechnológiai csoportja!