A kék-zöld tető életre kelti az épületeket

A kék-zöld tető életre kelti az épületeket


A tetők korlátlan potenciállal rendelkeznek, amelynek csak egy építész vagy építő fantáziája szab határt. De mi a legjobb módja annak, hogy egy zöldtetős álmot valóra váltsunk?

Oslo városközpontja, 2020. július: Kellemes nyári szellővel a hajadban, mezítláb sétálsz a teraszon, miközben elhaladsz a virágzó paradicsom és eper mellett. Ha lefekszel egy napozóágyra, miközben a sarokban süss a grill, a méhecske mellette zümmögve keresi a nektárt a tavasszal elültetett napraforgókban.

Tetőteraszáról a szomszédos szürke épületekre tekinthet ki, nagy és élettelen tetőfelülettel, amelyeket számos rozsdásodó és zúgó szellőzőrendszer, régi parabolaantennák, kábel- és csőgubanc tarkít.

Kortyolgatod a citrommal és rebarbarával készített limonádét, hanyagul mosolyogsz a rádióban a ma esti oslói heves esőzésre.

IKEA Bergen.jpg

IKEA Åsane: "Az Ikea tetején járni olyan, mint a hegyekben. Zöld tüdővé vált a Bergen melletti Åsane-ban" - írta a Bergens Tidende a Bergen melletti Åsane-ben található IKEA-tetőről. A Sedum bevonatot a Bergknapp, a tetőfedés vízszigetelő védelmét pedig a Protan biztosította. Fotó: Bergknapp

Hozzon létre egy élő épületet

A gondtalan napozó leírása egy oázisban Oslo központjában, egy épület tetején nem csupán egy gondolatkísérlet. A tetők korlátlan potenciállal rendelkeznek, amelynek csak egy építész vagy tervező képzelete szab határt.

Vessen egy pillantást bármely norvég város légifelvételére, és nézze meg, mik a lehetőségek. Mi a helyzet a bergeni Torgallmenningen Hotell Norge tetején lévő óvodával? Alakítási edzés Rosenberggel a St. Olaf? Mit szólna, ha ellátogatna a város legjobb parkjába és éttermébe, amelyet az oslói városháza tetején lévő napelemparkból származó tiszta energia táplál? Vagy egyszerűen növeli az ingatlanok értékét és javítja a lakók életminőségét azáltal, hogy a tetőhöz hozzáférnek, mint egy további rekreációs szint, ahol az emberek játszhatnak a növény- és állatvilág – az új városi ökoszisztéma – közepette?

- A tetőcserepek és tetőfedő cserépek Oslóhoz tartozó természetes biotópokra való cseréjével hozzájárulhatunk a szénlábnyom csökkentéséhez – mondja Andreas Christoffer Pay, az Urbanium fejlesztő vezérigazgatója.

Az Urbanium egyértelműen a környezetre, az újrahasznosításra és az ökológiára helyezi a hangsúlyt, és vezető szerepet tölt be a zöldtetők építésében, például az oslói Sørengában.

– Láthatjuk, hogy az építészek az elmúlt években tisztában vannak a tetők esztétikai értékével, és azzal, hogy nem csak kirándulóhelyként használhatók. A zöldtető a tájterv részévé vált – mondja Pay.

Az ötödik és elfeledett homlokzat

A zöld, élő és akadálymentesített tető lehetőségei szinte végtelenek. De a rádió továbbra is figyelmezteti a napozót a ma esti nagy esőre. Hogy lehet, hogy ilyen könnyen mosolyoghatunk, amikor látjuk, mi történik az esővel és a vízelvezető rendszerrel, valahányszor megnyílik az ég a norvég városok felett?

Tisztában vagyunk vele, hogy a felhőszakadás erősebb lesz, és a csapadékvíz több lesz, mint amennyit az önkormányzati infrastruktúra el tud vezetni, ami viszont minden évben környezeti károkhoz vezet.

Éppen ezért olyan fontos a felszíni vízelvezető rendszer kialakítása, a sűrűn lakott területeken nincs rá elég hely. Ráadásul az utcák és járdák felásása költséges. Ezért a megoldást felettünk kell keresni, nem lemondani az ökológiai Urbánium projektekről, citromfákról vagy potenciális napelemekről a városháza tetején. Bjørn Nordseth, a Protan értékesítési vezetője elmagyarázza:

- A kék-zöld tetők jelentik a megoldást. Kék, mert a tető felszíni víztározóvá változott, amely a heves esőzések vizét lassan a visszatartó rendszerbe vezeti, és zöld, mert a jelenleg szellőző- és vezetékrendszereknek otthont adó épület ötödik homlokzatát a természet és a szabadtéri területek váltották fel. .

A környezet iránt elkötelezett jelenet

Az első kék-zöld Urbánium tető az oslói Hauskvartaletben (Haus kerület) található. A vadonatúj Vega Scene tetején ül. Az egész terület a város ökológiai és kulturális negyedévé alakult, amihez több kellett, mint a felszíni vizeket elviselni nem képes tető. A kék tetőt a zöld elemmel kellett kombinálni, és itt jött be a Protan a BlueProof Green megoldásával.

-Mondhatni, a Vega Scene-nel közösen átalakítottuk, modernizáltuk az ökológiailag holt zónát, és egyben leraktuk a felszíni vizek kezelésének alapjait a sűrűn lakott területeken a következő generáció számára. Ezt a Protan megoldás és a termék robusztussága tette lehetővé – mondja Andreas Christoffer Pay, az Urbaniumtól.

Vega Scene (2).jpg

Vega Scene: Oslo első kék és zöld tetője a Vega Scene tetején található. Az egész területet a város ökológiai és kulturális negyedévé alakították át, és olyanná, amihez több kellett, mint egy tető a felszíni vizek elvezetéséhez. A sedumréteg alatt Protan membrán található. Fotó: Urbanium.

A BlueProof Green koncepciót nagy figyelemmel kísérik az olyan érdekeltek, mint az Oslo Városi Víz- és Csatornázási Művek Ügynöksége és a Norvég Építésügyi és Ingatlanigazgatóság. Ez nemcsak az utcákon minden évben tapasztalható felszíni vízproblémára jelent potenciális megoldást, hanem a zöldtető is hozzájárul az épület ökológiai lábnyomához.

A kék-zöld tetővel az Urbanium egyedi és élettel teli épületet hozott létre, amely az évszakok függvényében változtatja a karakterét - ugyanakkor lehetővé teszi, hogy hanyagul mosolyogjon az ablakon kívül zuhogó esőre.

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green

A Protan Blue Proof Green ötvözi a felszíni vizek biztonságos kezelését az épület tetején található zöld kerttel. Ezt a megoldást modern és biztonságos tetőnek hívjuk.

Tudjon meg többet