Rockwool collaboration.png

A fenntarthatóság napirendjén: együttműködési projekt a hulladékcsökkentésről

A hulladék jelentős környezeti kihívást jelent az építőiparban, és a Protan most fontos lépést tesz a hulladék mennyiségének csökkentésében az egyik szigetelőanyag-beszállítónkkal, a Rockwool-lal való együttműködés révén.

arrow_downward

A Norvég Statisztikai Hivatal (SSB) adatai szerint az építési és építőipari tevékenységek a norvég hulladék 25%-át teszik ki, és az építkezésekre szállított anyagok tömegének 30%-a hulladékként végződik*. A Protan, az iparág vezető szereplője a szigetelést jelentős hulladékforrásként azonosította az építkezéseken.

Mit tehetünk mi az iparág fenntartható szereplőjeként a hulladékcsökkentés érdekében?

„Ambíciózus fenntarthatósági céljaink vannak, és ahhoz, hogy ezeket elérjük, kulcsfontosságú, hogy együttműködjünk beszállítóinkkal. Az együttműködés az innováció és a hatékonyság biztosításához is fontos, ugyanakkor az erőforrások felelős felhasználásának biztosítására az értéklánc egészében”. Line Brødremoen Brevig, a Protan fenntarthatósági menedzsere.

A Protan kőzetgyapot főszállítója a Rockwool. A szigetelést környezetbarát raklapokon szállítják, de a tervezési változások megnehezítették a környezetbarát raklapok tetőmegoldás részeként történő alkalmazását. Ez nagy mennyiségű hulladékhoz vezetett az építkezéseken. Példaként: Körülbelül 9500 m³ kőzetgyapot + környezetbarát kőzetgyapot raklap került az IKEA Vestby projektbe. Ennek a projektnek a hulladékmennyisége 250 m3 szigetelési maradék és körülbelül 500 fa raklap.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló kezdeményezésként a Protan és a Rockwool projektet kezdeményezett a Rockwoolnál, ahol megvizsgálják a raklap kialakításának megváltoztatásának lehetőségét, hogy a raklapon lévő aljzat szigetelőanyagként is használható legyen. Ez a kezdeményezés nemcsak a hulladék mennyiségének jelentős csökkentését teszi lehetővé, hanem költségmegtakarítást, jobb munkaergonómiát és csökkentett többletterhelést is eredményez a tetőn.

A Rockwool belső projektje mellett a Protan megvizsgálja annak lehetőségét, hogy részt vegyen a Rockwool „Rockcycle” programjában, amely a kőgyapot újrahasznosítására összpontosít, ahelyett, hogy a teljesen felhasználható anyagot hulladékként dobná el. A kőzetgyapot Rockcycle segítségével történő ártalmatlanításával a Protan segít "bezárni a kört", hogy a kőzetgyapot új, robusztus ROCKWOOL termékekké születhessen. A fent említett raklaplábak, amelyeket nem közvetlenül tetőszigetelésként használnak, szintén újrahasznosíthatók lesznek.

Ez az együttműködés hangsúlyozza a jó partnerségek és együttműködés fontosságát a hatékony és fenntartható megoldások azonosítása és megvalósítása érdekében. A Protan belső erőforrások bevonására összpontosít, beleértve a beszerzésből, a HSEQ-ból és a Protan Entreprenør AS-ből (tetőfedők) dolgozó kollégákat, valamint a Rockwool-t, jól mutatja azt az elkötelezettséget, hogy innovatív és fenntartható válaszokat találjon az építőipari hulladékokkal kapcsolatos kihívásokra. Ez nem csak a Protan és a Rockwool számára jelent fontos lépést, hanem az egész iparág számára inspiráló modellt jelent a környezeti kihívások együttműködésen és folyamatoptimalizáláson keresztül történő kezelésében.

Protan - Futureproofing Waterproofing

*(source for 30% https://www.sciencedirect.com /topics/earth-and-planetary-sciences/construction-waste).

Animation - Futureproofing Waterproofing - Signatu.gif