Ez a tető megváltoztatja a jövő konstrukcióját

Ez a tető megváltoztatja a jövő konstrukcióját


- Ami itt a tetőn történik, az áttörés az építőipar számára, és olyan dolog, amire mindenki törekedni fog.

Így mondja Rune Skeie, az Asplan Viak városökológusa és tájépítésze, amikor virágzó növényeket, szirmokat fújó, nyüzsgő lepkéket és méheket néz Norvégia első BlueGreen tetőjének tetején – Oslo központjában.

Mi az a BlueGreen Roof?

A Hausmannkvartalet (Hausmann negyed) új Vega Scene épületének jelzőpiros homlokzata mögött a legmodernebb mozik és színházak, éttermek és irodák találhatók, de ami ennek a kulturális épületnek a tetején történik, az egyedivé és úttörővé teszi. Az Urbanium fejlesztője, Asplan Viak építészek, a Norvég Biogazdasági Intézet (NIBIO) kutatói, a Bergknapp sedum-szakértői, valamint a Protan tető- és membránspecialistái közötti szoros fejlesztési együttműködés eredménye a BlueGreen rendszerben készült tető, amely felkelti az emberek figyelmét Norvégián kívülről.

Áttörés az építőiparban

A BlueGreen Roof megoldja a tetőn felhalmozódó extrém csapadékkal járó felszíni víz problémát. Más zöldtető-megoldásokhoz is kapcsolódik, mint például a tetőkertek, teraszok, sportfelületek, méhészet és napelemek.

Az első ilyen típusú Norvégiában készült tető egy ritka kutatóterületet hozott létre, ahol a madarak és rovarok örömére az Oslo-fjord szigetein található növény- és állatvilág található. Emellett heves esőzések idején a tető olyan helyként működik, amely fokozatosan és ellenőrzött módon a közeli Akers folyóba vezeti a megszűrt vizet, ahelyett, hogy elárasztaná az amúgy is túlterhelt vízelvezető rendszert.

Bilde 2.jpg

Rune Skeie az AsplanViaktól és Andreas Pay az Urbaniumtól büszkék arra, hogy ezzel a rendszerrel dolgozhatnak az első norvégiai tetőn. (Fotó: Protan AS)

A Vega Scene tetején található termékeny oázis csak egy a sok lehetőség közül, amellyel a BlueGreen tető a legtöbbet hozhatja ki az épület tetején lévő szabad területből. A megoldás úttörő bizonyíték arra, hogy valami nagyszerű történik a modern építőiparban, és miért használ Skeie olyan szót, mint az áttörés.

„A Vegával segítettünk kifejleszteni az első BlueGreen tetőt Norvégiában, és úgy gondolom, hogy az eredmény olyan cél lesz, amelyet a főbb szereplők a jövőben követni fognak. Néhány éven belül az új épületekben a Protan BlueGreen rendszerrel elterjedt tetők szürke területről zöld és többfunkciós területre változnak.

Társadalmi problémák megoldása

Az úttörő Vega-tető sok kutatási és fejlesztési forrást igényelt, ami drágította a projektet, de a cél teljesen más volt. Az Urbanium nagy környezetvédelmi ambíciókkal rendelkezik, és új zöld környezeti trendeket határoz meg olyan városi területeken, mint a Hausmannkvartalet. A látnoki vezérigazgató, Andreas Pay most csak a jövőbe tekint.

- A Vega projekt után közel nulla költséggel járunk a tetők zöld BlueGreen megoldásainak jövőbeni fejlesztésével kapcsolatban. Amit valójában csinálunk, az a mikroinnováció, de kiterjedt dominóeffektussal. Úgy gondoljuk, hogy ez az egész iparágra hatással lesz.

Ha sikerül népszerűsíteni az ilyen megoldásokat, akkor valóban zöld változásról beszélünk.

Bilde 3.jpg

A Vega Scene jelzőpiros homlokzata önmagában is feltűnő, de ami ennek a kulturális épületnek a tetején történik, az egyedivé teszi. (Fotó: Gitte Paulsbo)

Skeie, az Asplan Viak munkatársa egyetért, rámutatva, hogy az ilyen típusú egyedülálló Vega-tető a modern társadalom két legnagyobb kihívására ad megoldást, nevezetesen a természet pusztítására és arra, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok már megszokottá válnak:

- A BlueGreen tetőrendszer azt jelenti, hogy csökkenthetjük szénlábnyomunkat, ha a tetőfedőt, az aszfaltot és a betont virágokkal, méhekkel és ökológiai sokféleséggel helyettesítjük. Ugyanakkor a társadalom megtakarítja az árvízkárok magas költségeit a felszíni vizek tetőn történő kezelésével. Ily módon zöld tüdőt hozunk létre az egyre beépítettebb területeken. Ezek a zöld tüdők felszívják a levegőben szálló port, így jobb levegőminőséget biztosítanak, mondja Skeie.

Nagy elismerés

A különleges tetőmegoldás az egyik fő oka annak, hogy a Vega Scene az első norvég kulturális épület, amely megkapta a BREEAM-NOR Very Good minősítést. Emellett 2019-ben egyike volt az Oslo City Architectural Award három döntősének. A Protan BlueProof Green épületet a 2019-es Norvég Építőipari Innovációs Díjra is jelölték. A jelölésen Protan és Bergknapp osztozott.

- A BlueProof Green fontos eleme a fenntarthatóság és a jövő építési módszereinek és gondolkodásának nagyszerű rejtvényének. A megoldás nemcsak a mai, hanem a jövő követelményeinek és igényeinek is megfelel – mondta Kristin Malonæs, a verseny zsűrijének elnöke, az Innovation Norway ügyfélszolgálati igazgatója.

Bilde 6.jpgEgy év után a tető a méhek, poszméhek, lepkék és madarak kedvenc helyévé vált. (Fotó: Christian Bjørtomt)

Fenntartható és környezetbarát

A zöldtetőkhöz a felszíni vizek biztonságos kezelése, a zöldtüdő és a multifunkcionalitás mellett a fenntarthatóság és a környezetbarátság a fő fogalmak. A Protan értékesítési menedzsere, Bjørn Nordseth elmagyarázza:

Gyakorlatilag a felszíni vízgazdálkodás és a zöldfelületek kombinálásával a BlueProof Green tető jelentős költségeket takarított meg a Vega Scene fejlesztői számára a csövek, konténerek és a vízelvezetéshez kapcsolódó tárolási megoldások ásásával és fektetésével kapcsolatban. Nem beszélve a szennyeződést okozó anyagok szállításának és ártalmatlanításának költségeiről.

BjornNordseth2.jpgA Protan értékesítési vezetője, Bjørn Nordseth lelkesen magyarázza a fenntarthatóságot és a környezetbarátságot. (Fotó: Elin Eike Worren)

A Bluegreen a fenntartható fejlődés a tetőn

Nordseth a továbbiakban kifejti, hogy a zöldtetők, akár kertek, tetőteraszok vagy edzőterületek formájában, hozzájárulnak a lakók és bérlők életminőségének és környezetének javításához.

- Természetesen nagyon fontos, hogy épületeink minden felületét és területét optimálisan használjuk ki. Ha nem a tetőkertek, akkor mi a helyzet a napelemekkel? Ezenkívül a BlueProof Green segítségével a tetőn lévő víz könnyen bejuthat az ingatlan más vízköreibe, vagy felhasználható zöldterületek öntözésére. Most valódi energiahatású épületekről és körkörös gazdaságról beszélünk – mondta.

Bilde 4.jpgA felszíni vizek biztonságos kezelése, a zöldtüdők és a multifunkcionalitás mellett a zöldtetőkhöz kapcsolódó fő fogalmak a fenntarthatóság és a környezetbarátság. (Fotó: Asplan Viak)

Fenntartható városökológia

A városi területek sűrűsödése, a felszíni vízgazdálkodás követelményei és a zöld termékek és megoldások iránti kereslet meredek növekedéséhez vezetett. Ezért hamarosan nem a Vega Scene lesz az egyetlen BlueProof Green rendszerben készült tető Norvégiában, és ez a perspektíva boldoggá teszi Andreas Payt és az Urbaniumot. Ahonnan elegáns cipőben áll az épület tetején pozsgások, sedum és zümmögő méhek között, reméli, hogy néhány éven belül kevesebb parabolaantennát, szellőzőrendszert és kábelkapukat lát majd a környezetbarátabb megoldások, például a zöld és a kút mellett -használt tetőfelületek. Megígéri, hogy az Urbaniumnak lesz benne része.

- Számunkra ez a környező táj optimalizálása annak érdekében, hogy a lehető legkisebb negatív hatást gyakoroljuk a környezetre, épületeink pedig csak pozitív hatással voltak a város környezetére. Ennek elérése érdekében a BlueProof Green tetők nagy szerepet fognak játszani a jövőbeni építésben – összegzi Pay.

Bilde 5.jpgPozsgás növények, szedum és méhek nagyon boldogok a Hausmannkvartalet tetején (fotó: Christian Bjørtomt)

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green

A Protan Blue Proof Green ötvözi a felszíni vizek biztonságos kezelését az épület tetején található zöld kerttel. Ezt a megoldást modern és biztonságos tetőnek hívjuk.

Tudjon meg többet