impact_photo_protan-7.jpg

PVC tetőmembránok: úttörő szerepet tölt be a fenntartható tetőfedés jövőjében

A Protan AS fenntartható és környezetbarát tetőfedő megoldásokat kínál, amelyek hozzájárulnak az alacsonyabb CO2-lábnyomhoz és a kibocsátásmentes építkezésekhez. Tetőfedő lemezeink újrahasznosíthatók, és erre büszkék vagyunk.

arrow_downward

A Protan hőre lágyuló tetőmembrán fenntartható alternatívája a hagyományos bitumen membránnak. Az 5 mm-es bitumen membránt helyettesítő Protan tetőmembrán minden 50 nm-ére egy olajhordóval csökken a világ nehézolaj-fogyasztása. Így 2022-ben a Protan 18 millió négyzetméteres tetőlemezt szállított le, és közvetve 360 000 hordóval csökkentette a világ olajfogyasztását – ez jelentős mértékben hozzájárul a fenntarthatóbb jövőhöz. Ha Európában minden négyzetméter aszfaltot Protan tetőfedőre cserélnénk, évi 3 millió autóval kevesebb szén-dioxid-kibocsátást tudnánk csökkenteni.

Ahhoz, hogy Norvégia 2030-ra elérje nemzeti éghajlat-változási célját, az országnak legalább 55%-kal kell csökkentenie a kibocsátást a következő hét évben az 1990-es szinthez képest. A Protan Group Norvégia legnagyobb szárazföldi iparának része; az építőipar, amely Norvégia üvegházhatásúgáz-kibocsátásának körülbelül 15%-áért felelős. Termékeinket több mint 30 országban és mind a hét kontinensen értékesítik, telepítik és használják. Ez a globális jelenlét globális lábnyomot von maga után. Ezért kidolgoztuk az első éghajlati elszámolási rendszerünket, amely változtatásokra és kibocsátáscsökkentési erőfeszítések kezdeményezésére késztet bennünket. Azokkal a tevékenységekkel kezdjük, ahol a legnagyobb a kibocsátáscsökkentési lehetőség.

A szélsőségesebb és gyakoribb hőhullámok, valamint a heves felhőszakadások igényt teremtenek a rugalmas és tartós tetőfedő és egyéb kültéri termékek iránt. A Protan több éve fejleszti az ellenálló és hosszú élettartamú termékek portfólióját, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy ellenálljanak a hőhullámoknak és a heves esőzéseknek. A Protan tetőfedő megoldásai kielégítik a fenntarthatóságot hangsúlyozó építési projektek igényeit. Ez magában foglalja a BlueProof vízcsillapító rendszerünket, valamint a napelemes napelemek és a zöldtetők telepítésére szabott tetőket.

Több éve bocsátunk ki EPD-ket, beleértve fő termékeink élettartamának végi szakaszát is. Az EPD-k egyértelműen kimutatják a posztindusztriális PVC újrahasznosításának és az újrahasznosított anyagok új termékekben történő újrafelhasználásának pozitív éghajlati hatását, az egyéb fenntartható és gazdasági előnyök mellett. Létesítményeink testreszabhatók a tetőfedő és szellőzőrendszerek újrahasznosítására, ami megakadályozza, hogy ezek a termékek égetőművekben vagy hulladéklerakókban végezzenek. Az EPD hozzájárul a BREEAM pontokhoz és az ingatlanszektor 2050-ig szóló ütemtervében megfogalmazott ambiciózus környezetvédelmi célok eléréséhez.

DJI_0194.jpg

Discover Our First Sustainability Report!

Discover our sustainability goals, carbon accounting (scopes 1, 2, and 3), and key focus areas determined through our double materiality assessment. This report expresses our commitment to sustainability, outlining our efforts towards a more responsible future.