Az egyedülálló technológia megvédi a Johan Castberg gyártóhajót a tűztől és a szélsőséges időjárási körülményektől

Az egyedülálló technológia megvédi a Johan Castberg gyártóhajót a tűztől és a szélsőséges időjárási körülményektől


Körülbelül 250 km-re Hammerfesttől, Norvégia legészakibb városától található a szűz Johan Castberg olaj- és gázmező a barátságtalan Barents-tengerben. Jelenleg a norvég szakemberek technológiái és tapasztalata alapján készül egy speciális termelő- és tárolóhajó, amely segíti a kőolaj- és gázkitermelést ebből a gazdag lelőhelyből.

A világ egyik legnehezebb óceáni klímájában horgonyzó hajó a legmagasabb színvonalú műszaki megoldásokat kívánja meg. Ezért az Aker Solutions és az Equinor a Protan és a norvég Firesafe Energy AS által kifejlesztett egyedi megoldást választotta, hogy megvédje a hajó fedélzetén lévő erőforrásokat és berendezéseket a Jeges-tenger szélsőséges éghajlatától.

Norvégiában felszerelt

A hajó besorolása az FPSO, a Floating Platform for Production, Storage and Unloading rövidítése. A norvégiai Stordban található Kværner hajógyárban a hajó fedélzete számos nagy folyamatmodullal és műszaki berendezéssel van felszerelve. Ezek kiterjedt lakóteret foglalnak magukban, akár 120 kabin számára. Ezeket a lakótereket fogja megvédeni a Protan / Firesafe megoldás.

"Röviden, ez körülbelül 700 méter rugalmas tűzgátló akadály, amelyet a gyártóhajó komplex fedélzetén a különböző modulok és gátfalak közé helyeznek el" - magyarázza Erik Ulevik, a Firesafe vezérigazgatója.

Ezek a tűzgátlók rendkívül égésgátló anyagokból készülnek, amelyeket az olajiparban előforduló robbanások és tüzek megelőzésére fejlesztettek ki. A közel 300 méter hosszú hajó hatalmas moduljai és fedélzeti szakaszai közé hegesztik majd őket. A sorompófalak célja egyrészt a biztonságos evakuálás biztosítása a tűz terjedésének megfékezésével, másrészt a felszíni vizek elvezetése, valamint az emberek és az alatta lévő létesítmények védelme a széltől, az esőtől és a jégesőtől.

A legjobb minőségű anyagokat igényli

A Johan Castberg gyártása várhatóan 2022 végén indul, és a betét élettartama 30 év lesz. Mivel ezen a szélsőséges éghajlaton állandóan ugyanaz a gyártóhajó fog szolgálni, különösen magas követelmények vannak a hajón felhasznált anyagok minőségével szemben. Ez természetesen a fedélzeten lévő tűzkorlátokra is vonatkozik. Ennek a rendkívül magas minőségnek a biztosítása érdekében a termékeket Protan anyagokkal vonják be, így hasznosítva a membrángyártásban szerzett szakértelmünket, valamint az 1970-es évek óta szerzett olaj- és gázipari tapasztalatunkat.

A Protan PVC bevonatú szövetek rendkívül tartósak és időjárásállóak, és számos felhasználási területtel rendelkeznek. A Protan ezért tud műszaki textileket szállítani a világ különböző szükségleteivel rendelkező vásárlóinak, a sarkvidékektől a trópusokig. A Protan / Firesafe megoldásnak köszönhetően a Johan Castberg fedélzetén lévő berendezések jól védettek lesznek mind a téli viharral, mind a tűzzel szemben.

Becslések szerint a Johan Castberg-mező fejlesztése kevesebb, mint 50 milliárd koronába (43 milliárd angol font) kerül majd, működése során pedig 450-650 millió hordó közötti olajtermelést várnak. Ez a legészakibb olajmező, amelyet valaha az NCS-en építettek, ezért amikor a hajó 2022 végén megkezdi működését, fontos tudni, hogy mind az emberek, mind a létesítmények biztonságosan védettek lesznek a Protan és a Firesafe egyedi termékeivel.

Kapcsolat

Jan Børge Harsvik - Sales Manager – Technical Textiles

Jan Børge Harsvik

Sales Manager – Technical Textiles
Műszaki szövetek -

Műszaki szövetek

PVC bevonatú szöveteinket számos minőségi változatban gyártjuk

PVC bevonatú szöveteinket számos minőségi változatban gyártjuk

PVC bevonatú szöveteinket számos minőségi változatban gyártjuk. A Protan bevonatos textíliákat olyan cégeknek ad el, amelyek különféle termékeket gyártanak, és a bevont textileinket meghatározott célokra használják fel; például az akvakultúrában, a mezőgazdaságban vagy az olaj- és gáziparban.

Tudjon meg többet
Környezetbarát szövetek az akvakultúra és állattenyésztés számára

Környezetbarát szövetek az akvakultúra és állattenyésztés számára

A Protan olyan műszaki textíliákat szállít az akvakultúra-szektor számára, amelyek rendkívül tartósak, és hozzájárulnak a tengerek és a környezet mikroműanyaggal való terjedésének és szennyezésének óriási problémájának megoldásához. Szorosan együttműködünk az iparág jelentős szereplőivel, hogy jó, fenntartható megoldásokat dolgozzunk ki az akvakultúra számára.

Tudjon meg többet

A Protan PVC bevonatú szövetek a műszaki specifikációtól függően számos minőségi változatban készülnek