Zárt tenyészketrecek rendszere

Zárt tenyészketrecek rendszere


Extrém minőségű membrán

A Listafjorden melletti tengerben olyan megoldást találhatunk, amely az akvakultúra-ágazat legnagyobb problémáit kezeli.

Az itt tesztelt, újonnan kialakított lazacketrecnek dinamikusnak és teljesen automatikusnak kell lennie, valamint meg kell akadályoznia a paraziták terjedését és a tenyésztett halak kiszökését. Ezért az itt használt szövetnek magas követelményeknek kell megfelelnie.

A prototípus átmérője 20 méter. 2021 márciusa óta tesztelik tengervizekben, tipikus norvég időjárási körülmények között, Flekkefjord partjainál. A tenyészketrec projekt a "Tengeri csillag" nevet kapta. A ketrec kialakítása mögött az óceáni felszereléseket szállító Nekkar áll, amely szorosan együttműködik számos szakértővel, köztük a Lerøy akvakultúra-céggel.

Szigorúbb környezetvédelmi követelmények

A megoldás fontos része a víz alatti tartályt és magának a ketrecnek a "burkolatát" alkotó szövet. A szövetnek nemcsak a halak kiszökését kell megakadályoznia, hanem számos szigorú teljesítmény- és környezetvédelmi követelménynek is meg kell felelnie.

A Protan AS több mint 80 éves tapasztalattal büszkélkedhet a membránok és műszaki szövetek gyártásában számos alkalmazáshoz, jelenleg kifejlesztett és bevezetett egy sor innovatív és 100 százalékban újrahasznosítható PVC szövetet, a Protan BlueSafe-et, amely segíti az állattenyésztési ágazatot, hogy megbirkózzon számos környezetvédelemmel kapcsolatos kihívással. 

Ha a Starfish projekt beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor globális szinten újdonság lesz a fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektetett állattenyésztésben. A kanadai British Columbia tartomány már döntött arról, hogy 2025-re minden lazacketrec ketrec típusú lesz.

Protan BlueSafe - speciális fedél az óceánban való használatra

A Protan már a 21. század elején kifejlesztett szöveteket és rendszereket édesvíz tárolására és szállítására, amelyeket többek között az Arab-félsziget sivatagos területein használnak. Ugyanezt a technológiát és innovatív megközelítést alkalmazzák az olaj- és gázipar speciális termékeiben, valamint számos más célra.

A projekthez a Starfish Protan egy teljesen új minőségi szövetet fejlesztett ki a BlueSafe sorozatban, rendkívüli tulajdonságokkal. A szövetet figyelemre méltó megmunkálási pontosság, nagy méretstabilitás és kivételes tartósság jellemzi. A szövet megfelelt a SINTEF (Norvég Technológiai és Innovációs Kutatóintézet) szigorú időszakos tesztjein.

A Protan ezt az új szövetet az ügyféllel közösen tervezte, hogy a legjobb teljesítményt érje el, figyelembe véve az ügyfél specifikációit. Ez a dolgok klasszikus protán módja. Szeretnénk használni legújabb know-how-nkat, és szorosan együttműködni ügyfeleinkkel, hogy optimális megoldásokat találjunk igényeikre és kihívásaikra. PVC technológiánk rugalmas és fenntartható.

Beépítés és környezetbarát anyagok

A PVC-lemezek minőségén túl az olyan ketreces megoldások, mint a Starfish, összeszerelési és logisztikai szakértelmet igényelnek. Az összeszerelés a nesbyeni Protan gyárban történik. A Protan Entreprenør AS szakképzett tetőfedői, akik mentőmellényt viseltek, egy membránt hegesztettek magára a ketrecre. Ezeket a munkákat teljesen károsanyag-kibocsátásmentes módszerrel, meleg levegő és elektromos áram felhasználásával végzik. Ezenkívül fűzőlyukak és hurkok vannak felszerelve a könnyű rögzítés és felszerelés érdekében.

A Protan BlueSafe szöveteket nem csak zárt ketreces rendszerekben vagy parazita gallérként használják. Használják mesterséges hínárerdőkben vagy tenyészedények aljzataként, valamint régi és új akváriumokban ivadékok és tisztább halak számára.

Protan műszaki textíliák akvakultúrához

100%-ban újrahasznosítható anyagok, ólom- és mikroműanyag mentes.

Extrém tartósság: Hosszú élettartam, minimális karbantartás, alacsony költség.

Ivóvízzel való érintkezésre engedélyezett.

Megakadályozzák a mikroműanyagok tengerbe jutását.

Termékeink élettartamuk végén visszavételi programunk révén újrahasznosíthatók, majd újra felhasználhatók.

Norvégiában gyártották és fejlesztették.

Protan BlueSafe®

A Protan BlueSafe innovatív újrafelhasználható PVC textíliák sorozata, amelyeket különösen jól tolerál a sós víz. Például segíthetnek az akvakultúra-iparnak számos környezeti kihívás leküzdésében.

A Protan BlueSafe termékek megfelelnek az iparágak széles skálájának fenntarthatósági, biológiai és élelmiszerbiztonsági követelményeinek.

A szövet nem szabadít fel mikroműanyagot, kifejezetten sós vízben való használatra készült, és ivóvíz tárolására is használható.

Mivel teljesen sima és sűrű, a felületén akár 70 százalékkal is csökken a mikrobaszaporodás valószínűsége, ami szintén csökkenti a karbantartási költségeket és meghosszabbítja az élettartamát.

Parazitavédő nyakörv

Parazitavédő nyakörv

A nyakörv segít távol tartani a parazitákat a tenyészketrecekből. Megoldásainkat Norvégiában gyártják és fejlesztik 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból.

Tudjon meg többet
Hínár erdő

Hínár erdő

Környezetbarát és fitt hínárerdőből készült
Az újrafelhasználható PVC megóvja a tisztítóhalakat és megteremti természetes élőhelyüket – mikroműanyagok kibocsátása nélkül.

Tudjon meg többet
Protan BlueSafe

Protan BlueSafe

A Protan BlueSafe innovatív újrafelhasználható PVC szövetek sorozata, amelyek célja, hogy segítsen megoldani a haltenyésztési ágazat számos környezetvédelmi kihívását. A Protan BlueSafe termékek megfelelnek az akvakultúra-ipar követelményeinek a fenntarthatóság, a biológiai biztonság és az élelmiszerbiztonság tekintetében.

Tudjon meg többet